1912. 100 let od otevření Obecního domu v Praze

Dostupnost
Skladem
Cena s DPH
550 Kč
Cena bez DPH
550 Kč

Kniha 1912, vycházející u příležitosti výstavy k stoletému výročí otevření Obecního domu, má podobu mozaiky mapující rok 1912, který byl doslova nabit přelomovými událostmi.

Autory textů jsou proto badatelé z různých oborů, od historiků umění a architektury přes filozofy až po historiky literatury a divadla. Kniha je rozdělena do tematicky propojených celků volně reflektujících čtyři roční období. První z nich, Zima 1911-1912, reflektuje dějiny na obecnější rovině, zamýšlí se nad samotným smyslem úvah o jednom roce a dále nabízí konkrétní pohledy historiků architektury. Část Jaro 1912 je věnována výzdobě Obecního domu, výstavám Skupiny výtvarných umělců a Sursum. Doplněny jsou dvojicí speciálních textů mapujících dobovou tvorbu Bohumila Kubišty a analyzujících Gutfreundovu sochu Úzkost. Léto 1912 se v uměleckohistorických příspěvcích soustřeďuje na širší mezinárodní kontext. Závěrečná část Podzim 1912 je mezioborová, částečně mapuje situaci v dobové literatuře - například že v tomto roce napsal Franz Kafka Proměnu - a přináší i genderový pohled. Jednotlivé celky oddělují obrazová kalendária využívající fotografické reprodukce týdeníku Český svět, ilustrovaného společenského magazínu, který v době před první světovou válkou představoval nejvýznamnější obrazové periodikum v češtině. Přispívali do něj jak přední fotografové (Brunner-Dvořák, Bufka, Drtikol, Reach), tak i řada fotoamatérů, a díky širokému tematickému záběru se Český svět stal doslova obrazovou kronikou doby uchovávající dodnes v originále již neexistující snímky. Oborová rozmanitost knihy, doplněná téměř čtyřmi stovkami reprodukcí, se stává nesporným přínosem na poli historického bádání a přirozenou inspirací k co nejširšímu pohledu na události počátku 20. století.

Ean
9788074670107
Publikováno v roce
2012
ISBN
978-80-7467-010-7
Vazba
V4
Jazyk
čeština
Formát
210×300
Autor
L. Heczková, A. Hnojil, V. Ježek, P. Ježková, H. Klínková, Z. Lukeš, L. Merhaut, M. Nešlehová, M. Petříček, T. Pospiszyl, A. Pravdová, M. Rakušanová, R. Švácha
Grafický design
Martin Groch, Klára Kvízová
Počet stran
280
Vydavatel
Arbor vitae
Překladatel
Počet ilustrací
356
Další knihy v kategorii
Friedrich Feigl
Rachel Dickson, Sarah MacDougall, Arno Pařík, Nicholas Sawicki, Zuzana Skořepová
2016
Oheň do papíru nezabalíš
Marie Klimešová (ed.) Texty: Petr Vaňous, Anna Vartecká, Martin Souček, Petr Jindra, Marie Klimešová
2017
Karel Těšínský
Milan Dospěl, Jiří Machalický, Miroslav Kroupa
2017