Arno Pařík: Jiří Georg Jilovský 1884–1958

Dostupnost
Skladem
Cena s DPH
550 Kč
Cena bez DPH
550 Kč
Původní cena
718 Kč

Dílo Jílovského, z hlediska jeho původu a tvorby, patří geograficky v širším kontextu jak do českých dějin umění, tak dějin umění Německa. Paradoxem je, že stejně jako kdysi židovské etnikum mělo býti vyhlazeno a zapomenuto, jsou i tito česko-němečtí umělci zcela neprávem českými i německými dějinami umění dosud opomíjeni, byť jejich díla patří k mistrovským.

 

Jiří Jílovský (1884 – 1958) vstoupil do profesionálního života po ukončení pražské akademie v roce 1908, kdy se ve skupině Jung-Prag zaujal místo Richarda Teschnera. Mimo knižní úpravy byl autorem ex-libris, u kterého se řadí mezi zakladatele žánru, jako takového. Byl virtuózním kreslířem a ovládal všechny grafické techniky. V malbě se především zabýval portréty, malbou v plenéru a starou Prahou. Tu zachycoval i v grafice. Dá se označit spolu s Aloisem Wiererem za poslední novoromantické malíře. Důležité bylo i jeho členství v pražské zednářské lóži Schlaraffie, sídlící ve Štěpánské ulici. Řada prací, zejména z počátku jeho tvorby, se zaobírá mytologií, pohádkou a symbolikou. V jeho podání má každý prvek svébytný význam, například v grafikách staré Prahy si pohrává s oblohou, která určuje náladu, zatímco drobná figurální stafáž vypráví příběh. Za druhé světové války jeho dva synové zemřeli v koncentračním táboře. On sám přežil zásluhou toho, že ho z Osvětimi převezli do Sachsenhausenu, kde byl zaměstnán v padělatelské dílně (příběh byl zfilmován pod názvem Ďáblova dílna), která vyráběla padělky anglických liber. Po návratu z koncentračního tábora se snažil vrátit se ke své práci. Ateliér byl stejně, jako u řady dalších česko-německých autorů za války zničen. Většina volných prací, tak nenávratně zmizela. Jiří Georg Jílovský umírá zapomenut v roce 1958. Arno Pařík, největším znalec Jilovského tvorby, ji přehledně propojil do tematických kapitol, rozsáhlý obrazový doprovod je sumou toho nejlepšího z jeho díla.

Kniha je důležitým přínosem pro rozšíření kulturního, uměleckého a historického povědomí o německo-česko-židovské diaspoře. Arbor vitae societas systematicky mapuje působení umění českých Němců, monografie Jiřího Jílovského je součástí ediční řady, která se mu věnuje.

Ean
9788088256144
Publikováno v roce
2019
ISBN
978-80-88256-14-4
Vazba
V4
Jazyk
čeština
Formát
160 x 244 mm
Autor
Arno Pařík
Grafický design
Belavenir
Počet stran
240
Vydavatel
Arbor vitae societas s.r.o.
Překladatel
Počet ilustrací
324
Další knihy v kategorii
Oheň do papíru nezabalíš
Marie Klimešová (ed.) Texty: Petr Vaňous, Anna Vartecká, Martin Souček, Petr Jindra, Marie Klimešová
2017
Bytosti jménem houba
Pavel Jirásek, Robert Janás
2016
Daniela Vinopalová
Pavla Pečinková, Adriana Primusová
2015